Experiențe de maturizare ale grupurilor

Diana Deaconu (CTA-P)

Traian Bossenmayer (PTSTA-O)

Duminică, 28 octombrie, 15:00 - 17:00

Ideea acestui workshop s-a născut din interesul celor doi traineri în ceea ce privește viața de grup si din dorința de a contribui la dezvoltarea comunităților din care ei fac parte.

Diana și Traian s-au întrebat, așadar, dacă – asemenea indivizilor – grupurile / comunitățile parcurg și ele un proces de maturizare, iar dacă da, cum anume îl putem surprinde. Astfel, au căutat să identifice elementele care exprimă tendința de maturizare a grupului precum și care este experiența trăită într-un asemenea grup. Au organizat aceste informații sub forma unor observații de ordin social, respectiv fenomenologic (E. Berne, 1964) de maturizare a grupului.

Participanții la workshop vor descoperi cum pot folosi asemenea instrumente în grupurile și comunitățile unde trăiesc și lucrează. Împreună vor parcurge situații experiențiale de lucru în grupuri mici, precum și discuții de natură teoretică în cadrul grupului mare. Modelele propuse pentru dezbatere provin din analiza tranzacțională (conceptele de imago de grup, granițele grupului, rezistența, conflictul și coeziunea – E. Berne, 1966) și din psihanaliză (conceptul de „martor” – J. Benjamin, 2011).